AFN V2

Welcome, Guest
Username Password: Remember me

bateri kereta
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: bateri kereta

bateri kereta 19 Jun 2012 00:17 #1

  • abu umair
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 153


baru-baru ni kereta sy mengalami masalah tak boleh start, rupa-rupanya bateri kereta yang problem. bateri ni dah berusia 3 tahun. bila tukar bateri dengan bateri lain, baru boleh start & recaj balik bateri. sy tak tahu apa puncanya bateri drain, seingat sy tiada pula lampu @ wiper yang terbuka. lepas recaj kereta, so far takdaq lagi masalah nak start.

persoalannya:-

1)adakah kes sudden bateri drain ni tanda-tanda awal bateri kereta rosak? @ petanda memang dah rosak dan perlu ditukar?

2)benarkah hayat bateri kereta 2-3 tahun @ ianya sekadar mitos?

3)antara bateri basah & kering, yang mana lebih baik?

4)apakah jenama bateri kereta yang terbaik & avaerage harganya?

Sabda Rasulullah "Aku menjamin dgn sebuah istana yg terdapat di tepi syurga bagi orang yg meninggalkan perdebatan meskipun ia benar, aku menjamin dgn sebuah istana yg terdapat di tgh syurga bagi org yg meninggalkan dusta meskipun ia bergurau, dan aku menjamin dgn sebuah istana yg tertinggi bg org yg membaguskan akhlaknya"

Re: bateri kereta 19 Jun 2012 01:23 #2

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
abu umair wrote:


baru-baru ni kereta sy mengalami masalah tak boleh start, rupa-rupanya bateri kereta yang problem. bateri ni dah berusia 3 tahun. bila tukar bateri dengan bateri lain, baru boleh start & recaj balik bateri. sy tak tahu apa puncanya bateri drain, seingat sy tiada pula lampu @ wiper yang terbuka. lepas recaj kereta, so far takdaq lagi masalah nak start.

persoalannya:-

1)adakah kes sudden bateri drain ni tanda-tanda awal bateri kereta rosak? @ petanda memang dah rosak dan perlu ditukar?

A: Ya, apabila plate bateri sudah hampir "ter-ion" keseluruhannya. Tidak, apabila bateri hanya membekalkan kuasa tanpa recharge.

2)benarkah hayat bateri kereta 2-3 tahun @ ianya sekadar mitos?

Benar dan bukan mitos. Kebanyakkan bateri yg dijual di pasaran adalah "recondition" punya dan lifespan bateri ini adalah sekitar 1 tahun sahaja.

3)antara bateri basah & kering, yang mana lebih baik?

Bergantung kpd kesesuaian kereta anda. Contoh: Kereta2 keluaran negara barat configurasi serta layout enjinnya di mana bateri diletakkan di bahagian hampir kpd kabin. Maka lebih sesuai bateri "maintenance free". Sebenarnya, bateri kereta semuanya adalah jenis basah, cuma beza nama "maintenance free" sahaja.

4)apakah jenama bateri kereta yang terbaik & avaerage harganya?

Jenama yg telah lama berada di pasaran biasanya adalah disebabkan kepercayaan pengguna. Pengguna mempercayai jenama2 tertentu disebabkan banyak faktor di antaranya ialah ketahanan bateri, servis after sale, bentuk cantik, promosi bagus etc. Jenama yg terkenal di antaranya ialah Century, Bocsh, GP, Yokohama, Yuasa, AC Delco dll. Harga mengikut saiz di antara RM180 ke RM450
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"

Re: bateri kereta 19 Jun 2012 02:49 #3

  • kayrollz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Aku iNgiN puLanG
  • Posts: 2029
Baru-baru ni jugak kereta persona ku yg dah 3 thn lebih x tukar bateri, weak baterinya hanya di sebabkan 1 malam tak tutup lampu dlm kereta.

Dan bertuahnya saya, umah saya atas bukit & kereta saya kereta manual. Saya tolak, isteri duk dalam main gear 2 lalu berjaya lah kereta itu di hidupkan.

Re: bateri kereta 19 Jun 2012 02:59 #4

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
Semalam saya beli bateri jenama GP Din 66 buatan Korea. harga RM270. Saya guna maintenance free. Kelemahan bateri jenis ini apabila sudah ter-ion, maka tak boleh recharge semula berbanding bateri asid. Bateri jenis ini akan "mati" mengejut. Kalau nasib baik dia memberikan tanda seperti nada lemah ketika hendak start enjin namun tak ketara.
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"
The following user(s) said Thank You: kayrollz

Re: bateri kereta 19 Jun 2012 03:27 #5

  • faisal
  • OFFLINE
  • Gold Boarder
  • Posts: 318
kayrollz wrote:
Baru-baru ni jugak kereta persona ku yg dah 3 thn lebih x tukar bateri, weak baterinya hanya di sebabkan 1 malam tak tutup lampu dlm kereta.

Dan bertuahnya saya, umah saya atas bukit & kereta saya kereta manual. Saya tolak, isteri duk dalam main gear 2 lalu berjaya lah kereta itu di hidupkan.


Saya pernah tengok seseorang start enjin kereta dengan menolak, tapi hanya seorang dia saja...

Nak tanya, memang ada kaedah start cara menolak ni dengan mudah ke?

Re: bateri kereta 19 Jun 2012 03:36 #6

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
faisal wrote:
kayrollz wrote:
Baru-baru ni jugak kereta persona ku yg dah 3 thn lebih x tukar bateri, weak baterinya hanya di sebabkan 1 malam tak tutup lampu dlm kereta.

Dan bertuahnya saya, umah saya atas bukit & kereta saya kereta manual. Saya tolak, isteri duk dalam main gear 2 lalu berjaya lah kereta itu di hidupkan.


Saya pernah tengok seseorang start enjin kereta dengan menolak, tapi hanya seorang dia saja...

Nak tanya, memang ada kaedah start cara menolak ni dengan mudah ke?


Cara kay di atas paling mudah kalau buat sorang. Tapi kalau tak ada tempat tinggi dan melaju, gunakanlah otot-otot lelaki yg perkasa tu untuk menolak. Setakat Vios tu tak de halnye. Buka pintu driver (gear free), tgn kiri pegang stering, tgn kanan pegang pillar kat cermin depan tu, then puuuuuuuushhhhh ... sehingga kereta dh agak laju. Lompat dlm kereta., tekan clutch. Masuk gear 2 atau 3, then release clutch...

Nota: Saya pernah buat kereta Mazda 626 '84 (kereta saya yg ke tiga)
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"
The following user(s) said Thank You: kayrollz, faisal

Re: bateri kereta 19 Jun 2012 03:37 #7

  • kayrollz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Aku iNgiN puLanG
  • Posts: 2029
faisal wrote:
kayrollz wrote:
Baru-baru ni jugak kereta persona ku yg dah 3 thn lebih x tukar bateri, weak baterinya hanya di sebabkan 1 malam tak tutup lampu dlm kereta.

Dan bertuahnya saya, umah saya atas bukit & kereta saya kereta manual. Saya tolak, isteri duk dalam main gear 2 lalu berjaya lah kereta itu di hidupkan.


Saya pernah tengok seseorang start enjin kereta dengan menolak, tapi hanya seorang dia saja...

Nak tanya, memang ada kaedah start cara menolak ni dengan mudah ke?


boleh jugak...

tolak la kereta tu laju2 dalam keadaan free gear...pastikan tolak kereta di bingkai pintu pemandu...kereta dah laju, cepat2 la masuk dllm kereta, masuk gear 2.... bapak aku pernah buat...

Re: bateri kereta 19 Jun 2012 03:39 #8

  • kayrollz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Aku iNgiN puLanG
  • Posts: 2029
Sir wrote:
faisal wrote:
kayrollz wrote:
Baru-baru ni jugak kereta persona ku yg dah 3 thn lebih x tukar bateri, weak baterinya hanya di sebabkan 1 malam tak tutup lampu dlm kereta.

Dan bertuahnya saya, umah saya atas bukit & kereta saya kereta manual. Saya tolak, isteri duk dalam main gear 2 lalu berjaya lah kereta itu di hidupkan.


Saya pernah tengok seseorang start enjin kereta dengan menolak, tapi hanya seorang dia saja...

Nak tanya, memang ada kaedah start cara menolak ni dengan mudah ke?


Cara kay di atas paling mudah kalau buat sorang. Tapi kalau tak ada tempat tinggi dan melaju, gunakanlah otot-otot lelaki yg perkasa tu untuk menolak. Setakat Vios tu tak de halnye. Buka pintu driver (gear free), tgn kiri pegang stering, tgn kanan pegang pillar kat cermin depan tu, then puuuuuuuushhhhh ... sehingga kereta dh agak laju. Lompat dlm kereta., tekan clutch. Masuk gear 2 atau 3, then release clutch...

Nota: Saya pernah buat kereta Mazda 626 '84 (kereta saya yg ke tiga)



Hahaha...Sir selalu dia sinis cakap golongan tua masa main badminton. Sekarang kita nak tengok tenaga muda dia....hahaha

Re: bateri kereta 19 Jun 2012 09:16 #9

  • faisal
  • OFFLINE
  • Gold Boarder
  • Posts: 318
waahh ~ nak pekena no. 1...

Sir, masalahnya saya tengok depan mata, dia tolak slow je, (dalam beberapa langkah) dia masuk kereta lepas tu hidup ~
Terkozuut saya ~

Re: bateri kereta 19 Jun 2012 10:49 #10

ada org buat guna gear reverse.
ada masalah ka lagu tu?
Don't Imagine

Re: bateri kereta 19 Jun 2012 10:50 #11

  • kayrollz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Aku iNgiN puLanG
  • Posts: 2029
faisal wrote:
waahh ~ nak pekena no. 1...

Sir, masalahnya saya tengok depan mata, dia tolak slow je, (dalam beberapa langkah) dia masuk kereta lepas tu hidup ~
Terkozuut saya ~


mak aih.... dia letak batu kat clutch ker... haha

Re: bateri kereta 19 Jun 2012 16:51 #12

Info tambahan.
Zaman dulu bateri baru kalau kita nak beli.....baru kedai tu tuang air n asid ke dalam bateri. Jadi, ketahanannya jauh lebih lama berbanding sekarang yg mana dh siap2 tuang kat kilang. Bila kedai jual bateri punya stock x jalan 3 bulan or maybe smpai 6 hingga 12 bulan....jangka hayat bateri yg pelanggan beli tu makin pendek. Sebab tu ketahanan bateri sgt2 subjektif kerana faktor shelf life. Tp kalau bateri tu baru turun lori yg dtg dr kilang....terus sambar yg tu. Hehehehehe. InsyaAllah boleh tahan lama.
BBM Pin : 2A6B8E31
Twitter : @jumbonismo

Re: bateri kereta 19 Jun 2012 19:45 #13

  • Nadim
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1712
Yang saya ingat cerita ni pasal bateri basah...

saya dah lama guna bateri kering...takut tau tau jer dia dah habis hayat...macamana nak tahu sebelum terkena...
Last Edit: 19 Jun 2012 19:45 by Nadim.

Re: bateri kereta 20 Jun 2012 01:48 #14

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
Nadim wrote:
Yang saya ingat cerita ni pasal bateri basah...

saya dah lama guna bateri kering...takut tau tau jer dia dah habis hayat...macamana nak tahu sebelum terkena...

Nadim, rujuk post saya di bawah:-
Saya guna maintenance free. Kelemahan bateri jenis ini apabila sudah ter-ion, maka tak boleh recharge semula berbanding bateri asid. Bateri jenis ini akan "mati" mengejut. Kalau nasib baik dia memberikan tanda seperti nada lemah ketika hendak start enjin namun tak ketara
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"
The following user(s) said Thank You: Nadim

Re: bateri kereta 20 Jun 2012 01:55 #15

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
Kajang_Boy wrote:
Info tambahan.
Zaman dulu bateri baru kalau kita nak beli.....baru kedai tu tuang air n asid ke dalam bateri. Jadi, ketahanannya jauh lebih lama berbanding sekarang yg mana dh siap2 tuang kat kilang. Bila kedai jual bateri punya stock x jalan 3 bulan or maybe smpai 6 hingga 12 bulan....jangka hayat bateri yg pelanggan beli tu makin pendek. Sebab tu ketahanan bateri sgt2 subjektif kerana faktor shelf life. Tp kalau bateri tu baru turun lori yg dtg dr kilang....terus sambar yg tu. Hehehehehe. InsyaAllah boleh tahan lama.


Secara teori, plat-plat tidak akan te-rion dalam open circuit. Maka, tiada perubahan dari segi reliability. Antara faktor yg mengurangkan shelf life bateri kereta ialah penggunaan kuasa bateri oleh kereta itu sendiri. Kereta-kereta moden menggunakan kuasa bateri tanpa henti 24 hrs/365 days.
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"

Re: bateri kereta 04 Aug 2012 06:54 #16

  • Sugity
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 3
Salam,
Saya ada membekal bateri kereta di kawasan bangi,kajang,nilai,putrajaya.
Harga bateri dijual dgn margin untung yg kecil sahaja.
(kos operasi,kos pekerja,kos sewa dan peralatan)-tiada,
Jenama:yokohama,century,GP-atlas,Incoe

Saya lebih suka menjual yg maintenance free berbanding yg basah.
Sms saya jenis kereta,InsyaAllah saya akan quote dengan harga yg murah berbanding pasaran.
Harga saya tidak ada hidden cost spt yg lain(trade in bateri lama,upah paaang,delivery dll)

Jika saya letak rm160,kalau nak tolak bateri lama saya ambil rm10 so total semuanya cuma rm150,pasang free aja..
Bolehlah jimat dalam rm30-50,ok lah tu.zaman sekarang semua mau cari untung besar sahaja..

Ikhlas
Ahmad(012-383 0595)
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
The following user(s) said Thank You: Jamaludin, Nadim

Re: bateri kereta 07 Aug 2012 10:54 #17

  • Nadim
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1712




Terbaik lah Encik Ahmad...saya simpan nombor jika keperluan.stk.

Re: bateri kereta 07 Aug 2012 11:02 #18

  • al-panji
  • OFFLINE
  • Senior Boarder
  • Posts: 65
Sugity wrote:
Salam,
Saya ada membekal bateri kereta di kawasan bangi,kajang,nilai,putrajaya.
Harga bateri dijual dgn margin untung yg kecil sahaja.
(kos operasi,kos pekerja,kos sewa dan peralatan)-tiada,
Jenama:yokohama,century,GP-atlas,Incoe

Saya lebih suka menjual yg maintenance free berbanding yg basah.
Sms saya jenis kereta,InsyaAllah saya akan quote dengan harga yg murah berbanding pasaran.
Harga saya tidak ada hidden cost spt yg lain(trade in bateri lama,upah paaang,delivery dll)

Jika saya letak rm160,kalau nak tolak bateri lama saya ambil rm10 so total semuanya cuma rm150,pasang free aja..
Bolehlah jimat dalam rm30-50,ok lah tu.zaman sekarang semua mau cari untung besar sahaja..

Ikhlas
Ahmad(012-383 0595)
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


Terbaeeeek...saya baru je tukar battery yokohama RM200.00...lain kali boleh contact En. Ahmad...

Re: bateri kereta 07 Aug 2012 11:24 #19

  • kayrollz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Aku iNgiN puLanG
  • Posts: 2029
alamak..terlepas thread. saya baru jer lepas tukar bateri Rm290...rugi rugi...

Re: bateri kereta 08 Aug 2012 04:44 #20

  • atanlaka
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 155
Cet! sama gak dengan saya. semalam torbang 200 beli bateri brand hapa ntah..nak beli bosch mahal..daewoo lagi mahal.

Re: bateri kereta 08 Aug 2012 22:16 #21

  • Sugity
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 3
Rm290 tu bateri apa...Ns70ke.
Maintenance free bateri ns70 saya jual dalam RM240-250 shj.
Top brand punya yokohama,century,gp atlas,incoe.
Tolak bateri lama RM15,
total baru rm235-245, no other hidden cost !
Harga di area bangi sahaja.
Kalau luar kawasan tu..biasanya customer bayar sikit utk duit minyak.

Re: bateri kereta 09 Aug 2012 00:02 #22

  • kayrollz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Aku iNgiN puLanG
  • Posts: 2029
Sugity wrote:
Rm290 tu bateri apa...Ns70ke.
Maintenance free bateri ns70 saya jual dalam RM240-250 shj.
Top brand punya yokohama,century,gp atlas,incoe.
Tolak bateri lama RM15,
total baru rm235-245, no other hidden cost !
Harga di area bangi sahaja.
Kalau luar kawasan tu..biasanya customer bayar sikit utk duit minyak.



RM290
Century utk persona
free maintenance...

Re: bateri kereta 09 Aug 2012 01:14 #23

  • Sir
  • OFFLINE
  • Panel Auto
  • Posts: 1673
Sugity wrote:
Rm290 tu bateri apa...Ns70ke.
Maintenance free bateri ns70 saya jual dalam RM240-250 shj.
Top brand punya yokohama,century,gp atlas,incoe.
Tolak bateri lama RM15,
total baru rm235-245, no other hidden cost !
Harga di area bangi sahaja.
Kalau luar kawasan tu..biasanya customer bayar sikit utk duit minyak.


En Ahmad,

boleh tak bagi full quotation kat sini. Kasi tepek kat page ni sebagai rujukan semua. Hari tu saya tukar GP DIN66 m/free rege RM270/unit

p/s - En Ahmad dah taaruf belum?

Kay,

mahal tu. Pesona paling2 pun DIN55 je
LAAILAAHAILLALLAAAH
"Masa Depan Setiap Manusia Adalah Kematian!!"
Last Edit: 09 Aug 2012 01:15 by Sir.

Re: bateri kereta 09 Aug 2012 01:45 #24

  • kayrollz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Aku iNgiN puLanG
  • Posts: 2029
Sir,

mahal ke? balik umah nanti saya tgk bateri jenis apa.

Re: bateri kereta 09 Aug 2012 12:17 #25

  • Sugity
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 3
Mahal tu....
Century mf saya jual rm250-260.
Tolak bateri lama rm15
Total siap pasang cuma rm235-245 sahaja.
Takpe lain kali,umur pjg jgn lupa cari saya.
The following user(s) said Thank You: kayrollz

Re: bateri kereta 09 Aug 2012 14:52 #26

  • ABU_MUAZ
  • OFFLINE
  • Junior Boarder
  • Posts: 20
utk keta /mpv bersaiz giant? camana budget?
bateri mpv saya dah dkt setaun. pg td start ambik 3 saat nak hidup. lpas jln 1/2 jam. berenti start mcm biasa.
komen dr xpert?

Re: bateri kereta 09 Aug 2012 15:06 #27

  • kayrollz
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Aku iNgiN puLanG
  • Posts: 2029
ABU_MUAZ wrote:
utk keta /mpv bersaiz giant? camana budget?
bateri mpv saya dah dkt setaun. pg td start ambik 3 saat nak hidup. lpas jln 1/2 jam. berenti start mcm biasa.
komen dr xpert?


rasanya tu bukan sebab bateri. takkan tak sampai setahun dah kong. kalau kong, bateri biasanya ada ada warranty 1 tahun.

Re: bateri kereta 09 Aug 2012 15:55 #28

  • ABU_MUAZ
  • OFFLINE
  • Junior Boarder
  • Posts: 20
so far x tahu la lg problem apa. sbb sblm ni keta saloon saya 11 bln bateri k9ng. mpv saya ada 2 power door. apalah penggunaan elektrik yg lbh boleh memendekkan jangka hayat bateri?
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.67 seconds
You are here: