AFN V2

Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Apa beza penggunaan antara اسم فاعل dengan فعل?
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Apa beza penggunaan antara اسم فاعل dengan فعل?

Apa beza penggunaan antara اسم فاعل dengan فعل? 24 May 2012 20:51 #1



Boleh terangkan apa perbezaan apabila menggunakan اسم فاعل dengan فعل dalam membina ayat?

Sebagai contoh

1.اجلس على الكرسي

2.انا جالس على الكرسي

boleh tolong berikan makna dari segi konteks ayat untuk ayat di atas?


kemudian ada tambahan untuk contoh yang ada di dalam Al-Quran iaitu Surah Al-Baqarah ayat 30

وَإِذۡ قَالَ رَبُّكَ لِلۡمَلَـٰٓٮِٕكَةِ إِنِّى جَاعِلٌ۬ فِى ٱلۡأَرۡضِ خَلِيفَةً۬‌ۖ

instead of penggunaan جاعل, kenapa Allah tidak menggunakan اجعل?
صَحِّحْ أَخْطَائِي أَيْنَمَا وَجَدْتَهَا

Re: Apa beza penggunaan antara اسم فاعل dengan فعل? 24 May 2012 23:29 #2

  • abulweena
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 810
السلام عليكم ورحمة الله

Izinkan saya cuba menjawab. Saya jawab atas dasar cuba menolong dan belajar. Saya pun carik jawapan kat internet dan buku. Sila tunggu jawapan yang lebih arif. Kalau jawapan saya betul الحمد لله kalau salah harap diajarkan :-

Pada pemahaman saya

1. اجلس على الكرسي
Yang nombor satu menggunakan fail amar. Ini ayat perintah. Kalau saya translate ayat ini akan jadi:-
"Duduklah atas kerusi"

2. انا جالس على الكرسي
Yang ini ism fa'il. Ism fail ialah kata nama bagi yang membuat kerja. Ini ayat penyataan. Kalau saya translate ayat ini akan jadi:-
"Sayalah "si tukang duduk" atas kerusi itu

kamelfaizeen wrote:


Boleh terangkan apa perbezaan apabila menggunakan اسم فاعل dengan فعل dalam membina ayat?

Sebagai contoh

1.اجلس على الكرسي

2.انا جالس على الكرسي
سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ ، أَشْهَدُ أَنْ لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ أَسْتَغْفِرُكَ وَأَتْوبُ إِلَيْكَ
Last Edit: 24 May 2012 23:30 by abulweena.
The following user(s) said Thank You: kalepensel

Re: Apa beza penggunaan antara اسم فاعل dengan فعل? 25 May 2012 10:51 #3

  • kalepensel
  • OFFLINE
  • Gold Boarder
  • fly to Madinah after Raya
  • Posts: 210
ianya adalah isim Fail yang beramal dengan amal Fiil (maksudnya kena ada jugak maful bih, failnya) . sama je makna. Cuma berbeza dari segi A'rudh

betulkan kalau silap
من كان يؤمن بالله واليوم الآخر فليقل خيرا او ليصمت

Re: Apa beza penggunaan antara اسم فاعل dengan فعل? 26 May 2012 04:49 #4

  • rfjay
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 2
abulweena wrote:



Pada pemahaman saya

1. اجلس على الكرسي
Yang nombor satu menggunakan fail amar. Ini ayat perintah. Kalau saya translate ayat ini akan jadi:-
"Duduklah atas kerusi"



Tapi kehendak soalannya bukan camtu,
soalannya tny apa beza frasa AJLISU dgn ANA JALISUN.

Re: Apa beza penggunaan antara اسم فاعل dengan فعل? 26 May 2012 06:34 #5

  • Mustaqill
  • OFFLINE
  • Panel B.Arab
  • Truth & Honour
  • Posts: 4180
kamelfaizeen wrote:


Boleh terangkan apa perbezaan apabila menggunakan اسم فاعل dengan فعل dalam membina ayat?

Sebagai contoh

1.اجلس على الكرسي

2.انا جالس على الكرسي

boleh tolong berikan makna dari segi konteks ayat untuk ayat di atas?


kemudian ada tambahan untuk contoh yang ada di dalam Al-Quran iaitu Surah Al-Baqarah ayat 30

وَإِذۡ قَالَ رَبُّكَ لِلۡمَلَـٰٓٮِٕكَةِ إِنِّى جَاعِلٌ۬ فِى ٱلۡأَرۡضِ خَلِيفَةً۬‌ۖ

instead of penggunaan جاعل, kenapa Allah tidak menggunakan اجعل?


Kata kerja - Fi'l - tertakluk pada zaman atau masa.

Kata nama - Ism - tidak tertakluk pada zaman dan masa.

Namun, maksudnya sama.
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)

www.facebook.com/mohdnawawi.abdulrazak

Re: Apa beza penggunaan antara اسم فاعل dengan فعل? 26 May 2012 11:07 #6

  • Nadim
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1712
Seronok belajar arab...

Soalan:

1.bolehkah Syaikh listkan arab punya preposition huruf jar berapa banyak,cth mim 'ain-"ma'a" dan sebagainya...

2.dan mengapakan selepas tu ism dia baris bawah kasrah...cth askunu ma 'a talibin....kenapa tak talibun,dhomah atau fathah...

inikah dinamakan muzakkar...dan kalau mu'annas pulak macamana....

sori banyak soal...exited belajar Arab...

p/s:baru masuk kelas BA UMCCed tadi...1st day...kekeke
Last Edit: 26 May 2012 22:50 by Nadim.

Re: Apa beza penggunaan antara اسم فاعل dengan فعل? 27 May 2012 09:23 #7

Mustaqill wrote:

Kata kerja - Fi'l - tertakluk pada zaman atau masa.

Kata nama - Ism - tidak tertakluk pada zaman dan masa.

Namun, maksudnya sama.


saya masih tidak dapat membezakan. boleh terangkan sediikit tak?
صَحِّحْ أَخْطَائِي أَيْنَمَا وَجَدْتَهَا

Re: Apa beza penggunaan antara اسم فاعل dengan فعل? 27 May 2012 09:31 #8

Nadim wrote:
Seronok belajar arab...

Soalan:

1.bolehkah Syaikh listkan arab punya preposition huruf jar berapa banyak,cth mim 'ain-"ma'a" dan sebagainya...

2.dan mengapakan selepas tu ism dia baris bawah kasrah...cth askunu ma 'a talibin....kenapa tak talibun,dhomah atau fathah...

inikah dinamakan muzakkar...dan kalau mu'annas pulak macamana....

sori banyak soal...exited belajar Arab...

p/s:baru masuk kelas BA UMCCed tadi...1st day...kekeke


saya bukanlah pakar, tapi insya Allah saya boleh tolong. contoh2 huruf jar ialah

الى
ب
ت
حتّى
حاشا
خلا
ربَّ
عدا على
عن
في
ك
كي
ل
لولا
مذ
من
منذ


kalau nak bincang huruf jar lebih mendalam, mungkin boleh buka thread baru. ataupun mungkin boleh cari pada arkib2 yang lepas kalau ada.
صَحِّحْ أَخْطَائِي أَيْنَمَا وَجَدْتَهَا
The following user(s) said Thank You: Nadim

Re: Apa beza penggunaan antara اسم فاعل dengan فعل? 27 May 2012 13:39 #9

  • Mustaqill
  • OFFLINE
  • Panel B.Arab
  • Truth & Honour
  • Posts: 4180
Nadim wrote:
Seronok belajar arab...

Soalan:

1.bolehkah Syaikh listkan arab punya preposition huruf jar berapa banyak,cth mim 'ain-"ma'a" dan sebagainya...

2.dan mengapakan selepas tu ism dia baris bawah kasrah...cth askunu ma 'a talibin....kenapa tak talibun,dhomah atau fathah...

inikah dinamakan muzakkar...dan kalau mu'annas pulak macamana....


Sebab Ism itu didahului Harf Jarr yakni Ma'a, maka hukumnya Kasrah.

sori banyak soal...exited belajar Arab...

p/s:baru masuk kelas BA UMCCed tadi...1st day...kekeke
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)

www.facebook.com/mohdnawawi.abdulrazak
The following user(s) said Thank You: Nadim

Re: Apa beza penggunaan antara اسم فاعل dengan فعل? 27 May 2012 14:54 #10

  • Nadim
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1712


Di ruangan BA ni mohon dgn izin sesekali saya akan bertanya pasal BA....
Last Edit: 27 May 2012 14:56 by Nadim.

Re: Apa beza penggunaan antara اسم فاعل dengan فعل? 27 May 2012 15:03 #11

  • Mustaqill
  • OFFLINE
  • Panel B.Arab
  • Truth & Honour
  • Posts: 4180
Saya cadangkan saudara Nadim buat thread khas bertajuk Soalan-soalan Nadim Mengenai Bahasa Arab.

Kalau isunya banyak pada asas dan basic, saudara bikin satu thread supaya senang merujuknya.

Kita di sini akan jawab kalau termampu, biiznillah.
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)

www.facebook.com/mohdnawawi.abdulrazak
The following user(s) said Thank You: Nadim

Re: Apa beza penggunaan antara اسم فاعل dengan فعل? 27 May 2012 18:50 #12

Mustaqill wrote:
Saya cadangkan saudara Nadim buat thread khas bertajuk Soalan-soalan Nadim Mengenai Bahasa Arab.

Kalau isunya banyak pada asas dan basic, saudara bikin satu thread supaya senang merujuknya.

Kita di sini akan jawab kalau termampu, biiznillah.


betul tu. saya cadangkan agar dibuka thread baru bagi memudahkan untuk merujuk selepas ini.
صَحِّحْ أَخْطَائِي أَيْنَمَا وَجَدْتَهَا
The following user(s) said Thank You: Nadim

Re: Apa beza penggunaan antara اسم فاعل dengan فعل? 27 May 2012 18:53 #13

saudara mustaqil, saya masih tidak dapat membezakan ayat yang menggunakan isim fa'il dengan fi'il? mohon penerangan
صَحِّحْ أَخْطَائِي أَيْنَمَا وَجَدْتَهَا

Re: Apa beza penggunaan antara اسم فاعل dengan فعل? 27 May 2012 18:54 #14

  • Nadim
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1712
Wokeh...noted...insyaallah kalau ada soalan terbaru,saya akan bukak satu thread baru...

Re: Apa beza penggunaan antara اسم فاعل dengan فعل? 27 May 2012 22:57 #15

  • abulweena
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 810
rfjay wrote:
abulweena wrote:



Pada pemahaman saya

1. اجلس على الكرسي
Yang nombor satu menggunakan fail amar. Ini ayat perintah. Kalau saya translate ayat ini akan jadi:-
"Duduklah atas kerusi"



Tapi kehendak soalannya bukan camtu,
soalannya tny apa beza frasa AJLISU dgn ANA JALISUN.


Pada pemahaman saya perbezaan dari sudut tatabahasa ialah, AJLISU ialah kata kerja dan ANA JALISUN ialah kata nama.

والله أعلم
سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ ، أَشْهَدُ أَنْ لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ أَسْتَغْفِرُكَ وَأَتْوبُ إِلَيْكَ

Re: Apa beza penggunaan antara اسم فاعل dengan فعل? 29 May 2012 05:26 #16

  • Mustaqill
  • OFFLINE
  • Panel B.Arab
  • Truth & Honour
  • Posts: 4180
Nadim wrote:
Wokeh...noted...insyaallah kalau ada soalan terbaru,saya akan bukak satu thread baru...


Dalam satu thread tu, sekalikan semua soalan-soalan saudara. Anggaplah thread itu nanti sebagai buku nota saudara Nadim dalam AFN.
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)

www.facebook.com/mohdnawawi.abdulrazak

Re: Apa beza penggunaan antara اسم فاعل dengan فعل? 30 May 2012 03:47 #17

  • abulweena
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 810
Mustaqill wrote:
Nadim wrote:
Wokeh...noted...insyaallah kalau ada soalan terbaru,saya akan bukak satu thread baru...


Dalam satu thread tu, sekalikan semua soalan-soalan saudara. Anggaplah thread itu nanti sebagai buku nota saudara Nadim dalam AFN.


Saya kurang setuju lah macam tu. Baik satu thread dan dalamnya ada satu atau dua mubtadar . Kalau buat satu thread sebagai buku nota a.k.a sirah, nanti susah nak refer dan kemungkinan akan ada double posting on the same issue dengan sirah orang lain .

والله أعلم
سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ ، أَشْهَدُ أَنْ لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ أَسْتَغْفِرُكَ وَأَتْوبُ إِلَيْكَ
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.48 seconds
You are here: